00:00
00:00
Letní kino

Letní kino

Téma Tišnov od totality k dnešku
Kód T051
Typ Veřejný prostor
Adresa Hornická 1725
GPS 49.34249N, 16.43542E
Památková ochrana Nejsou evidovány žádné způsoby ochrany

V souvislosti se vznikem sídliště Pod Klucaninou v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století probíhala i výstavba nové občanské vybavenosti, která nebyla na rozdíl od obytných budov financovaná státem. Vedle obchodů, školky, pošty a sportoviště se vedení tišnovského národního výboru rozhodlo zřídit na sídlišti také letní kino, jež by v letních měsících doplnilo provoz městského kina v centru Tišnova. Místo pod Klucaninou využívali obyvatelé Tišnova už před vybudováním kina. V tamním parku se konaly festivaly, vystoupení škol či oslavy svátků. Samotná výstavba kina začala až v roce 1970 podle projektu architekta Ladislava Fišera. V rámci akce Z se na ní podíleli členové různých organizací a závodních klubů, zejména pak klubu mladých. Budování kina se zúčastnila také řada obyvatel sídliště pracujících v uranových dolech, což ovlivnilo konečnou podobu projektu. Součástí konstrukce promítací plochy byly silnostěnné trubky, využívané právě v uranovém průmyslu. Areál kina tvořilo stupňovité hlediště s dřevěnými lavicemi pro téměř osm set divaček a diváků, monumentální parabolická promítací plocha nesená přiznanou ocelovou konstrukcí, promítací kabina, pódium, později byly vystavěny pokladny. Roku 1974 vznikl návrh na rozšíření areálu o taneční plochu s pódiem a hudebním pavilonem. K jeho realizaci však došlo pouze částečně. V blízkosti kina bylo mezi léty 1979—1982 vystavěno společenské středisko se společenskou místností a bufetem, navazující na prostory sauny. 

Do nedávné doby byl celý areál letního kina v havarijním stavu, který změnila až rekonstrukce kina v roce 2020 podle projektu architekta Pavla Hudeho a architektky Leny Vitorinu z brněnského ateliéru PLUS MINUS NULA. V první fázi rekonstrukce došlo k výměně povrchu pódia, hlediště i schodišť, jenž nyní tvoří betonové dílce. Osazeny byly nové lavice s lamely z akátového dřeva pro více než pět set divaček a diváků. Součástí projektu bylo také očištění a doplnění původní konstrukce promítacího plátna, nahrazeného rovnou plochou. Nový vzhled získala také promítací kabina rozšířená o bar, která spojuje estetický efekt dřeva, černého trapézového plechu a betonu. Nové kulturní centrum pojme až tisíc lidí a poskytuje prostory pro koncerty, promítání, vystoupení a malé festivaly. 


✍️ Radoslav Kmeco, Petra Hlaváčková

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Mascot