Vila Ludmily a Karla Bastlových

Vila Ludmily a Karla Bastlových

Téma Tišnovské zahradní město
Kód T034
Typ Vila, rodinný dům
Adresa Alšova 733
GPS 49.34514N, 16.43447E
Památková ochrana Nejsou evidovány žádné způsoby ochrany

Letní vila manželů Bastlových, stojící v tišnovském zahradním městě, patří spolu s domem Josefa Chmelaře na Husově ulici a domem Vladimíra Povondry v ulici Pod Květnicí k nejkvalitnějším funkcionalistickým domům v Tišnově. Je pravděpodobné, že je po vile Josefa Chmelaře druhou nejstarší funkcionalistickou vilou ve městě, což zjevně ovlivnilo sociální postavení majitelů. Její majitel doktor Karel Bastl působil po studiích jako obvodní a zámecký lékař v Bohdalicích a později zastával místo drážního lékaře v Brně, kam se také přestěhoval. K nápadu pořídit pozemek v Tišnově a vybudovat zde letní byt přivedl lékaře jeho švagr, historik umění Karel Krejčí, který zakoupil o několik let dříve sousední parcelu. V období první republiky využívali manželé Bastlovi dům pouze o prázdninách. Po smrti Karla Bastla se jeho manželka Ludmila přestěhovala do Tišnova natrvalo a její rodina obývala dům do nedávné minulosti. 

Manželé požádali tišnovskou městskou radu o stavební povolení v září 1936. K žádosti přiložili plány vypracované jinak neznámým architektem Jiřím Valouškem, který zřejmě pocházel z Brna. Naznačuje to výběr firmy židenického stavitele Jaroslava Nehybky i dům Bastlových na ulici Trávníky v Černých Polích, na jehož stavbě se mohl projektant podílet. Výstavba vily, zahájená pod dozorem tišnovského stavebního znalce Jana Hýkrdy v říjnu 1936, byla dokončena v červnu 1937, kdy bylo městským úřadem vydáno povolení k jejímu obývání. 

Nepříliš rozsáhlý dům na čtvercovém půdorysu spočívá na soklu obloženém kameny, který sahá až do zvýšeného přízemí. Z jednoduchého architektonického řešení vyniká zejména první patro, kde vyrůstá ze stavební hmoty hranol schodištní haly s navazující přístavbou, v níž se nacházejí dvě obytné místnosti. Z nich vedou dveře na částečně zastřešenou terasu, zabírající značnou část patra. Do jednoduchých fasád s velkými okny je zasazeno kryté vstupní schodiště, lemované na fasádě dvěma pilastry, obloženými červenými keramickými dlaždicemi. Kontrast mezi bílou fasádou a dlaždicemi byl využit také na červeně natřeném zábradlí kolem terasy a žebříku, vedoucím z terasy na rovnou střechou prvního patra.

Podobně jednoduché bylo i členění interiérů. Nad prostorným suterénem se sklepem a skladem ovoce se nacházelo zvýšené podlaží obsahující pokoj, kuchyň, verandu s velkým oknem do zahrady, koupelnu s toaletou a schodištní halu, kterou se dalo vejít do prvního patra s vestavěnými skříněmi na chodbě, pokojem a ložnicí s dveřmi na terasu. Dispozice domu prošla změnami během padesátých let, kdy místní národní výbor rozhodl o nastěhování další rodiny. Pokoj v prvním patře byl následně proměněn na druhou kuchyni. Architektura domu však zůstala nedotčena a vila manželů Bastlových tak patří k nejzachovalejším a nejzajímavějším funkcionalistickým stavbám v Tišnově dodnes. 

 

 

✍️ Lucie Koudelková, Michal Konečný

...
...
...
...
Mascot